BakkerijMonitor: Positief jaar voor ambachtelijke bakkers

Uit de definitieve cijfers vanuit de BakkerijMonitor (ruim 250 deelnemende vestigingen) blijkt dat het jaar 2016 is afgesloten met een plus van 2,7 procent meer omzet en 2,1 procent meer transacties.
BakkerijMonitor: Positief jaar voor ambachtelijke bakkers
Archief Bakkerswereld

‘Dat de cijfers zo snel na de jaarwisseling bekend zijn komt door de automatische koppelingen met inmiddels drie softwarepartners, en binnenkort komt daar een vierde partner bij’, aldus Friso Berghuis eigenaar van de BakkerijMonitor. Deelnemende bakkers aan de BakkerijMonitor hebben op 3 januari hun eigen cijfers ontvangen welke vergeleken worden met die van de totale groep.

Vooral in de laatste 4 weken van het jaar werd er een eindsprint ingezet en was de omzet 13,2 procent hoger. Uiteraard komt dit door het feit dat we in dit jaar een volle verkoopweek voor Kerst hebben gehad en dat Oud & Nieuw op een zaterdag is gevallen.

De categorie Grootbrood stijgt met 1,5 procent bij 0,9 procent meer transacties. Wel zien wel dat het aantal artikelen met 0,9 procent aan het afnemen is, en dat het gemiddelde bonbedrag met 0,6 procent is gestegen. Kleinbrood doet het aanzienlijk beter met een stijging van de omzet met 5 procent maar het aantal artikelen daalt met 3,7 procent.

Overigens is het opvallend dat er bij bijna alle groepen minder unieke artikelen verkocht worden maar dat de omzetstijgingen veroorzaakt zijn door de combinatie van meer transacties (2,1 procent) en een iets hoger bonbedrag (0,6 procent) naar € 6,64.

Bij 44,7 procent van de deelnemende vestigingen staat de omzet onder druk met een gemiddelde daling van -4.5 procent. Bij 55,3 procent zien we een stijging van de omzet met 5,7 procent. Voor beide groepen is er ook voor 2017 werk aan de winkel!
Nieuwe ontwikkelingen 2017

Berghuis: ‘Voor 2017 gaat de basis weekrapportage er anders uitzien. Zo gaan er nog meer vergelijkingscijfers komen (per assortimentsgroep, per maand, per artikelsoort) en komt er een koppeling met het weer. Daarnaast wordt er gewerkt aan een koppeling met CBS data zodat we de consumenten bestedingen vanuit verschillende groepen in kaart kunnen brengen (o.a. bestedingen in Brood, Granen, Ontbijtproducten etc). Ook stappen weer nieuwe bakkers in per 1 januari 2017 om de cijfers van 2016 niet al teveel te beïnvloeden.’

‘Om de cijfers goed te kunnen vertalen en om te zetten in concrete acties zullen we ook in 2017 verder bouwen aan een groep professionals om bakkers optimaal te kunnen ondersteunen’, aldus Friso Berghuis.

Bakkers of leveranciers die meer willen weten over de BakkerijMonitor, willen deelnemen of op zoek zijn naar andere (markt)informatie kunnen contact opnemen via de website van www.bricc.nl.