Forse omzetstijging ambachtelijke bakkers in september 2017, maar…

…..noodzaak om te focussen neemt meer en meer toe. Onderscheidend zijn, een uitgekiend assortiment hebben, juiste kostprijscalculaties en methodes hanteren worden nog belangrijker in de ambachtelijke bakkerijsector. Lees onderstaande analyse gerust door, en bij vragen ben ik voor jou bereikbaar!

Forse omzetstijging september

De ambachtelijke bakkers die mee doen aan de BakkerijMonitor hebben in de afgelopen maand (september) hun omzet zien toenemen met 7.8%. Deze omzetstijging is onder andere veroorzaakt door een stijging van het aantal transacties met  2,3%. Er is een kleine daling waargenomen in het aantal artikelen dat verkocht is (-2.2% van 2.28 naar 2.24) De gemiddelde besteding stijgt met 5.4% van € 6.61 naar € 6.97. De gemiddelde stuksprijs is fors gestegen van € 2.87 naar € 3.09 (+7.8%) Enerzijds door dat de gemiddelde waarde van de verkochte artikelen is toegenomen (luxer) en anderzijds door het doorvoeren van prijsverhogingen.

Derde kwartaal cijfers laten prijsverhogingen nog beter zien

Niet alle deelnemende bakkers eindigen het derde kwartaal met een omzetplus. Bij 29.4% van de deelnemers staat er een negatieve omzetindex in de boeken, en bij 56,4% zijn er meer transacties geregistreerd dan dezelfde periode vorig jaar. Tevens zien we dat  82.7% van de deelnemers een hogere gemiddelde besteding heeft dan vorig jaar.

Kijken we naar de indexen per kwartaal dan zien we dat de maand juli nog een kleine omzetdaling had bij 1,2% minder transacties. Daarnaast is stijgt de gemiddelde bon index met bijna 3%. De sterkste stijging zien we in de maand september terug komen. De prijsverhoging i.v.m. de stijgende grondstofprijzen van (room)boter en slagroom wordt door meer bakkers doorberekend.


Klik op de afbeelding

Over het derde kwartaal zien we tevens dat de omzet Grootbrood aan het toenemen is. Deze stijging gaat gepaard met een stijging van het aantal transacties met 0.5%. Kleinbrood stijgt eveneens qua omzet, maar moet het wel doen met een gelijkblijvend aantal transacties.

Klik op de afbeelding

Ben je leverancier en wil je weten wat de BakkerijMonitor voor jou organisatie kan betekenen? Willen jullie sturen op cijfers van de ambachtelijke sector?

Stuur dan een mail naar friso@bakkerijmonitor.nl en ik neem contact met je op.