Meer klanten doen Sint inkopen bij de ambachtelijke bakker

De afgelopen acht weken zijn er 1,7 procent meer (sint-gerelateerde) transacties gemeten bij deelnemende bakkers aan de BakkerijMonitor, dit meldt analist Friso Berghuis.

De gemiddelde besteding is iets gestegen (+0.8 procent) maar er zijn wel wat minder artikelen verkocht (-1.6 procent). Per saldo is de gemiddelde prijs per artikel gestegen van € 5.20 naar € 5.33 (+2.4 procent) en dat is een logisch gevolg van wat prijsverhogingen.

Opsteker

Volgens Friso Berghuis, analist van de BakkerijMonitor, zijn deze uitkomsten een mooie opsteker voor de ambachtelijke bakkers. ‘In een periode waar klantenaantallen onder druk liggen is het goed om te zien dat de klanten de bakker (weer) weten te vinden. De actieve rol op social media legt bij de meeste deelnemers aan de BakkerijMonitor geen windeieren.’

‘Wanneer we op dagniveau gaan kijken dan zien we tevens dat er op de zaterdag voor Sinterklaas (1 december) 30 procent meer omzet is gerealiseerd dan op de verjaardag van de Sint zelf, vervolgt Friso. ‘Veel Nederlanders kiezen ervoor om Sinterklaas te vieren in het weekend voorafgaande aan 5 december. Wanneer we dat vergelijken met vorig jaar dan zien we wel een kleine daling, maar de grootste omzet valt toch in het weekend. Daarbij merken we tevens op dat de omzet op woensdag 5 december 2018 t.o.v. dinsdag 5 december 2017 ook fors hoger zijn (+16.8 procent).’

Klant aantallen

In onderstaande tabel zijn alle Sint-gerelateerde artikelen meegenomen in de analyse. (Pepernoten, marsepein, amandel-, staven en letters, chocolade, (gevuld) speculaas etc). We zien een duidelijke stijging van de klant aantallen op in de verschillende weken.

Bakkers die gebruik maken van de juiste (bakkerij-) automatiseringspakketten kunnen ook in het jaar 2019 wekelijks de resultaten vergelijken met hun collega’s. Nieuwe deelnemers, die zich aansluiten voor 1 januari 2019, ontvangen tevens een gratis individuele analyse (2 uur) met de verbeterpunten voor 2019.