Omzet kleinbrood neemt flink toe

In mijn vorige bijdrage schreef ik over kansen op dagniveau. Hoe waren de omzetplussen en -minnen op de verschillende dagen? Deze keer kijken we naar de twee grootste omzetmakers in de bakkerswinkel (grootbrood en kleinbrood) en tonen we de resultaten per omzetklasse.
Omzet kleinbrood neemt flink toe
Archief Bakkerswereld

Vestigingen met een omzetklasse groter dan €12.501 hebben in 2016 fors meer grootbrood verkocht dan het jaar daarvoor. De omzet stijgt met 7,9 procent door een forse stijging van het aantal transacties (+5,9 procent). Ook is de gemiddelde besteding met €4,58 maar liefst 12 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde stuksprijs is gestegen van €2,72 naar €2,93. Vestigingen die in de middelste categorie zitten, liggen met de gemiddelde besteding 5 procent onder het landelijk gemiddelde en komen uit op €3,90 per transactie. De gemiddelde stuksprijs ligt daar op €2,72.

Wanneer we naar de grafiek van grootbrood kijken, valt ook op dat in de categorie groter dan €10.001 en kleiner dan €12.500 de gemiddelde besteding gelijk is aan vorig jaar (€4,05) en dat het aantal artikelen dat wordt verkocht met 3,9 procent gedaald is. Vestigingen met een omzet minder dan €5000 blijven goed rond het landelijk gemiddelde hangen, maar zien toch een daling van het aantal transacties met 0,7 procent. Vestigingen met een omzet groter dan €5.001 en kleiner dan €7.500 hebben voor het komende jaar een uitdaging. Het aantal transacties daalt met 1,9 procent, maar ook de totale omzet daalt met 1,25 procent. De kleine stijging in het aantal artikelen dat wordt verkocht en de gemiddelde besteding van de transactie kunnen er niet voor zorgen dat er in de plus wordt geëindigd.
Zoek verbeterpunten

Mijn advies: het is niet alleen goed om op hoofdlijnen te zien hoe u het doet ten opzichte van uw collega’s. Juist als je de mogelijkheid hebt om een aantal slagen dieper te gaan kun je erachter komen waar de verbeterpunten liggen. Leg de belangrijkste groepen eens naast elkaar en kijk naar de afwijkingen. Leg je niet te snel neer bij de uitkomsten, maar ga op zoek naar constante verbetering.
Kleinbrood meer in trek

Dat kleinbrood niet alleen in de supermarkt een positieve trend laat zien, wisten we al. Maar ook de ondernemers die deelnemen aan de BakkerijMonitor zien de omzet van kleinbrood fors toenemen.

Voor het grootste gedeelte komt dit door een stijging van 3,6 procent van het aantal transacties. Mede ingegeven door een iets hogere gemiddelde besteding per transactie (+1,1 procent) en een daling van het aantal artikelen met 3,9 procent is de omzet flink gestegen met 4,7 procent.
Opvallend

Het is wel opvallend dat het gemiddeld aantal verkochte artikelen gedaald is. Per transactie kleinbrood wordt er dus minder meegenomen. De gemiddelde stuksprijs (besteding/aantal artikelen) is gestegen van €2,19 naar €2,30. Er worden per saldo duurdere artikelen verkocht, wat onder andere veroorzaakt wordt door prijsstijgingen of een luxer assortiment.

Vestigingen met een omzet tot en met €12.500 liggen allemaal redelijk rond het gemiddelde en stijgen met een omzetindex van 3,5 procent. Ook in de categorie kleinbrood excelleren de vestigingen met een omzet meer dan €12.501. Niet alleen in klantenaantallen en omzet, maar ook in de gemiddelde besteding.
Voorraad

Mijn advies: durft u de uitdaging aan om uw categorie kleinbrood eens goed onder de loep te nemen? Wat verkoopt u wanneer?

In welke verpakkingseenheid worden artikelen aangeboden? En heeft u nog wel voldoende op voorraad totdat de winkel wordt gesloten? Waar gaat u zich het komende jaar op focussen?